ביטול צוואה הדדית לאחר פטירת בן הזוג. מי יהיו היורשים?

בימ"ש עליון בע"מ 130/24 מיום 27.11.24 וד"נ 65554-01-25 מיום 20.2.25

צוואות הדדיות הן כלי נפוץ לתכנון הירושה, המאפשר לבני זוג להבטיח את עתידם הכלכלי ואת עתיד ילדיהם. אולם, מה קורה כאשר אחד מבני הזוג מחליט לשנות את הצוואה לאחר פטירת בן זוגו?

מקרה שנדון לאחרונה בבית המשפט העליון ממחיש את המורכבות של סוגיה זו. בני זוג ערכו צוואה הדדית, בה קבעו כי בן הזוג שיישאר בחיים יירש את הנפטר, ולאחר מותו, יירשו שלושת ילדיהם את שניהם. לאחר פטירת האישה, החליט הבעל לשנות את הצוואה.

חוק הירושה קובע כי ביטול צוואה הדדית לאחר פטירת אחד מבני הזוג אפשרי, בתנאי שהנותר בחיים מוותר על חלקו בעיזבון הנפטר. במקרה זה, הבעל ויתר על חלקו, ולכן היה רשאי לשנות את הצוואה.

אך כאן התעוררה שאלה משפטית מעניינת: מי יירש את עיזבון האישה לאחר שהבעל ביטל את הצוואה ההדדית. קיימות שתי אפשרויות:

  1. האפשרות הראשונה: העיזבון יחולק בהתאם לצוואה המקורית שכתבה האישה בצוואה ההדדית. כלומר, העיזבון יחולק בין ילדי בני הזוג בלבד, והבעל לא יקבל חלק בעיזבון, מכיוון שהוא הסתלק ממנו כאשר ביטל את הצוואה.
  2. האפשרות השנייה: ביטול הצוואה ההדדית מבטל את הצוואה המקורית של האישה, ולכן העיזבון יחולק בהתאם לחוק הירושה. במקרה זה, הבעל יקבל מחצית מעיזבון האישה, והילדים יחלקו ביניהם את המחצית הנותרת.

במילים אחרות, השאלה היא האם ביטול הצוואה ההדדית מחזיר את המצב לחוק הירושה הרגיל, או שמא הצוואה המקורית של האישה עדיין תקפה.

בית המשפט העליון קבע, כי לאחר ביטול הצוואה ההדדית, יש לפעול על פי חוק הירושה ועל כן לכאורה, היורשים על פי דין הם הבעל והילדים. ואולם, חוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בירושה. ומאחר והבעל הסתלק מהעיזבון (כתנאי לביטול הצוואה ההדדית) הוא ייחשב כמסתלק מירושת האשה ולא יקבל חלק בירושה ועל כן התוצאה היא כי רק הילדים ירשו את האשה.

פסק דין זה מדגיש את החשיבות של תכנון עיזבון מדוקדק, במיוחד כאשר מדובר בצוואות הדדיות. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני ירושה, על מנת להבטיח שהצוואה משקפת את רצונותיכם, וכוללת הוראות ברורות למקרה של ביטול הצוואה.

דילוג לתוכן