הסכם בין יורשים

שלשה אחים ירשו עיזבון הכולל דירה בשווי 1.5 מ' ₪ וכספים, תכשיטים וחפצי אמנות בסך 3.3 מ' ₪. מה הדרך לחלק את הירושה בצורה הכדאית ביותר?

אפשרות אחת לחלוקה: כל יורש מקבל שליש מהנכסים והכספים: הדירה תרשם ע"ש שלשת היורשים, והכספים יחולקו בין השלשה. אם לאחר מכן ירצה אחד מהם לקנות את הדירה, יהא עליו לרכוש מהיורשים האחרים את חלקם. רכישה זו תהווה עיסקה שעשויה להיות כרוכה בתשלומי מס.

אפשרות שניה: עריכת הסכם בין יורשים. האחים יחלקו את העיזבון כך שאחד מהם יקבל את הדירה וכן 100 א' ₪ והשניים האחרים יקבלו כל אחד 1.6 מ' ₪. במקרה כזה, חלוקת העיזבון אינה כוללת עסקת מכירה בין היורשים, ועל כן לא יהיה חיוב במס

בתכנון נכון של חלוקת הירושה, חסכו היורשים עשרות אלפי שקלים.

החוק מאפשר ליורשים לחלק את העיזבון ביניהם כרצונם ומאפשר להם לתכנן את חלוקת העיזבון באופן שחוסך תשלום במס וגם עריכת הסדרים פנימיים בהם הם מעונינים.

חשוב לשים לב: תנאי לחלוקת עיזבון ללא חיוב במס הוא, אי הכנסת כספים מחוץ לעיזבון. החלוקה צריכה להתבצע רק באמצעות הכספים והנכסים שבעיזבון. אם לצורך חלוקה מאוזנת בין היורשים, יש להביא כספים מחוץ לעיזבון, עלול להיות חיוב במס.

כך למשל במקרה ששניים יורשים עיזבון הכולל דירה בשווי 3 מ' ₪, דירה בשווי 2 מ' ₪ ומזומן בסך 500 א' ₪. אם א' יקבל את הדירה בשווי 3 מ' ₪ וב׳ יקבל את הדירה השניה ואת המזומן, יחסרו 250 א' ₪ שעל א׳ להעביר לב׳ לצורך איזון החלוקה. במקרה כזה, יהיה חיוב במס בגין הסכום של 250 א' ₪ שהובא מחוץ לעיזבון לשם חלוקתו המאוזנת.

הסכם בין יורשים דורש חשיבה ותכנון, אך טומן בחובו יתרונות כלכליים (ואחרים).

דילוג לתוכן