יורש אחר יורש

אחד העקרונות הבסיסיים בדיני הירושה הוא חופש המצווה. כלומר, אדם רשאי להוריש את רכושו למי שהוא חפץ, ובית המשפט יכבד את רצונו. עם זאת, ישנם מקרים בהם לשון הצוואה עשויה להוביל לתוצאה שונה מזו שהמוריש התכוון אליה. אחד המקרים הנפוצים הוא סוגיית "יורש אחר יורש".

מה זה "יורש אחר יורש"?

"יורש אחר יורש" הוא מנגנון המאפשר למוריש לקבוע שני יורשים: הראשון יירש את העיזבון, ולאחר מותו, העיזבון יעבור ליורש השני. לכאורה, מדובר במנגנון פשוט, אך הוא עלול להוביל לפרשנויות שונות ולסכסוכים משפטיים.

מקרה לדוגמה: רפאל, פנינה והילדים

רפאל, אב לשני ילדים בוגרים, חי עם פנינה כידועים בציבור במשך 23 שנה. בצוואתו, רפאל הוריש את כל עזבונו לפנינה, וקבע כי לאחר מותה, העיזבון יעבור לילדיו.

לאחר מותו של רפאל, פנינה ביקשה למכור את הדירה שירשה. ילדיו של רפאל התנגדו, בטענה שהדבר יסכל את רצון אביהם שהדירה תעבור אליהם.

בית המשפט דחה את תביעת הילדים, וקבע כי צוואתו של רפאל כוללת הוראת "יורש אחר יורש". לפי סעיף 42 לחוק הירושה, במקרה של "יורש אחר יורש", היורש הראשון רשאי לעשות בעזבון כרצונו, למעט להוריש אותו בצוואה. היורש השני יירש רק את מה שיישאר לאחר מות הראשון.

לפיכך, קבע בית המשפט, היורשת הראשונה (פנינה) רשאית לעשות בעזבון כרצונה, והיורשים אחריה (הילדים) יירשו רק את מה שיישאר לאחר מותה של פנינה.

איך למנוע את סיכול רצון המוריש?

כדי למנוע אפשרות לסיכול רצון המוריש וסכסוכים משפטיים, חשוב לנסח את הצוואה בצורה ברורה ומפורשת. במקרה של רפאל, אם הוא היה מעוניין שהדירה תעבור לילדיו לאחר מותה של פנינה, הוא היה צריך לציין זאת במפורש בצוואה, למשל על ידי הגבלת זכותה של פנינה למכור את הדירה.

מסקנה

כתיבת צוואה היא פעולה חשובה ומשמעותית. כדי להבטיח שרצון המוריש יתקיים, חשוב להכיר את הוראות החוק ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני ירושה.

דילוג לתוכן